MENI
25.10.2011

Delegacija Parlamentarne skupštine NATO-a u posjeti Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine



Članovi Kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, članovi Delegacije PSBiH pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PS NATO), članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH razgovarali su danas sa delegacijom PS NATO-a, koje su činili predstavnici Odbora za civilnu dimenziju sigurnosti i Pododbora za ekonomsku saradnju Istoka i Zapada Odbora za ekonomiju i sigurnost.

Kako su istakli članovi Delegacije PS NATO-a, današnji susret pružio im je priliku da se na neposredan način upoznaju sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, te davanjem savjeta pokušaju pomoći u rješavanju problema sa kojima se Bosna i Hercegovina susreće na njenom euroatlantskom putu. Naglasili su da NATO snažno podržava eurointegracije zemalja regije, uz nadu da daljnje reforme u BiH mogu puno utjecati na njeno što skorije članstvo u NATO-u i EU. Kao osnovni cilj današnjeg susreta istakli su i upoznavanje sa načinom na koji Bosna i Hercegovina gleda na probleme u zemljama regije, te razmišljanjima na koji način te probleme i riješiti. Prema njihovim riječima, osnovno pitanje u rješavanju aktuelnih problema u Bosni i Hercegovini jeste postoji li u BiH jedinstveni stav za pomoć međunarodne zajednice, i ozbiljnost kada su u pitanju njene euroatlantske integracije. Ako postoji jedinstven stav i ozbiljnost, rečeno je danas, onda će politički predstavnici morati odustati od određenih stavova kako bi Bosna i Hercegovina u što skorije vrijeme postala punopravna članica NATO-a i EU-a, poručili su članovi delegacije. Inače, oni su danas upoznati sa reformama koje je Bosna i Hercegovina postigla na euroatlantskom putu, ali i čuli kako još uvijek nema dovoljne političke volje za rješenjem određenih problema. Kako je rečeno, postoje različiti koncepti oko provođenja pojedinih reformi, prvenstveno izmjena Ustava Bosne i Hercegovine, odnosno postizanja dogovora strukture države. Također, potrebno je postići dogovor u kojem kapacitetu osnažiti i dati ulogu institucijama na nivou države s ciljem postizanja rješenja neophodnih za euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Zato, kako su rekli poslanici i delegati, bez ključnog dogovora nema optimizma na putu ka NATO-u i EU, i političari u Bosni i Hercegovini moraju naučiti jedne druge slušati i biti spremni za postizanjem dogovora.

Također, delegaciji PS NATO-a je poručeno kako je uočeno da, kada je u pitanju rješavanje problema u Bosni i Hercegovini, međunarodna zajednica ne učestvuje u kapacitetu kao što je to bio slučaj ranijih godina. Pored postizanja dogovora političkih predstavnika unutar Bosne i Hercegovine, treba nam aktivnija uloga predstavnika međunarodne zajednice u BiH s ciljem rješavanja aktuelnih problema, istakli su poslanici i delegati Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Tokom današnjeg sastanka, razmjenjena su mišljenja i o teškoj ekonomskoj situaciji u svijetu, te su ponuđena određena rješenja kako Bosni i Hercegovini strana ulaganja mogu pomoći s ciljem prevazilaženja trenutne ekonomske situacije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću