MENI
25.10.2011

Održana sjednica Privremene zajedničke komisije oba doma za sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine


Na danas održanoj 3. sjednici Privremene zajedničke komisije oba doma za sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, predstavnici šest političkih partija su prezentirali prijedloge i stranačka viđenja načina na koje se može implementirati presudu Evropskog suda za ljudska prava. Prijedlog SDP BiH je prezentirao Saša Magazinović, SDA Šefik Džaferović, SDS-a Borislav Bojić, SBiH Beriz Belkić, HDZ 1990. Božo Ljubić i HSP BiH Zvonko Jurišić.
Prijedlozi su se u najvećoj mjeri odnosili na odredbe Ustava Bosne i Hercegovine za koje je Presudom iz Strazbura utvrđeno da su diskriminirajuće i u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, i njenim protokolima.

U skladu sa ranije usvojenim Planom rada Privremene komisije, o prijedlozima danas nije vođena rasprava, jer će, kako je naglasio i predsjedavajući Privremene zajedničke komisije, Šefik Džaferović, period između 5.11. i 20.11., biti iskorišten za međustranačke konsultacije i usaglašavanja različitih viđenja implementacije Presude.
Za sutra je najavljeno da će nove prijedloge prezentirati sedam stranaka: SBB BiH (Ismeta Dervoz), NSRzB (Mladen Ivanković Lijanović), PDP (Vesna Krstović Spremo), DNS (Petar Kunić), DNZ BiH (Nermin Purić), HDZ BiH (Borjana Krišto) i SNSD (Krstan Simić). (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću