MENI
2.11.2011

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović razgovarao sa rukovodstvom Općine Srebrenica i Fabrike Cimos


U Srebrenicu se mora vratiti i život i suživot jer ukoliko to ne uspijemo ovdje, mislim da nećemo uspjeti ni u cijeloj Bosni i Hercegovini, rekao je danas tokom sastanka sa rukovodstvom SO Srebrenica predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović. U tom cilju, dodao je on, moraju se stvarati uslovi za povratak prognanih u ovaj kraj i država mora činiti daleko više nego što čini.
Potrebno je također više pažnje pokloniti rješavanju spora protiv države Srbije za isplatu duga od 29 miliona KM po osnovu koncesija za potopljeno zemljište za Peručko jezero koje je formirano za potrebe rada HE Bajina Bašta. Naplatom tog duga i redovnim godišnjim prihodom od koncesija bio bi više nego udvostručen općinski budžet koji može služiti za stimulaciju povratka i obnove srebreničke privrede.

Prilikom današnjeg susreta sa načelnikom Općine Srebrenica Osmanom Suljićem, zamjenikom načelnika Ćamilom Durakovićem i savjetnikom načelnika za ekonomski razvoj, Hakijom Meholjićem razgovaralo se o načinima na koji treba dodatno upotpuniti funkciju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari radi boljeg širenja istine o genocidu u Srebrenici.
Tokom boravka u Srebrenici predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović posjetio je i pogone "Cimosa" u Srebrenici uspješnog kolektiva koji zapošljava 103 radnika. Ovaj kolektiv proizvodi rezervne dijelove za velike automobilske kuće u Evropi i komplentnu proizvodnju plasira na inostrano tržište a za narednu godinu već su ugovoreni značajni i obimni poslovi. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću