MENI
3.11.2011

Održana sjednica Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine


Predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine (VNM BiH) Nedžad Jusić, predstavnik Vijeća nacionalnih manjina BiH Vehid Šehić i jedan od aplikanata u predmetu koji je rezultirao presudom Suda u Strazburu Dervo Sejdić, su na danas održanoj 5. sjednici Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH, prezentirali prijedloge vezane za implementaciju presude.

Predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina BiH, Nedžad Jusić je naglasio da je VNM BiH formuliralo prijedloge amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine u saradnji sa Vijećem nacionalnih manjina Federacije BiH i Savjetom nacionalnih manjina Republike Srpske, te da prema njihovom mišljenju ustavne promjene treba fokusirati isključivo na implementaciju presude. Jusić je prezentirao tri amandamana: prvi, kojim bi u preambuli Ustava BiH bilo definirano da je Bosna i Hercegovina, pored konstitutivnih naroda, država i nacionalnih manjina i nacionalno neopredjeljenih, drugi koji predviđa da Dom naroda ima 19 članova, pri čemu dodatna četiri člana dolaze iz reda nacionalnih manjina (2 iz FBiH i 2 iz RS) i treći, koji predviđa da četvrti član Predsjedništva BiH bude iz reda građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda.
„Nadamo se da će ustavne promjene dovesti do ispunjenja obaveza koje smo davno prihvatili, ali ih nismo ispunili“, rekao je predstavnik Vijeća nacionalnih manjina BiH, Vehid Šehić, dok je Dervo Sejdić istakao da nakon prvobitne skepse, danas sa više optimizma govori o provođenju presude iz Strazbura. „Imam osjećaj da Privremena komisija i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine pokazuju spremnost da se ovaj slučaj konačno riješi“, rekao je Sejdić.

Predsjedavajući Privremene zajedničke komisije, Šefik Džaferović, je podsjetio da nakon perioda međustranačkog usaglašavanja od 5. do 20.11., slijedi rasprava o rješenjima 21., 22. i 23.11. kako bi 30.11. Privremena komisija saopćoila šta je postigla i završila rad na formuliranju prijedloga za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine.
Za sutra, 4.11. je predviđeno da svoje prijedloge prezentiraju predstavnici nevladinih organizacija. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću