MENI
11.11.2011

Predsjedavajući Predstavničkog doma, dr. Denis Bećirović razgovarao sa generalnim direktorom za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i ambasadorom Velike Britanije


Čvrsta podrška Velike Britanije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine kao i pozitivan stav britanske politike ka proširenju Evropske unije od izuzetnog su značaja za našu zemlju. Zbog toga veoma nam je bitno da Bosna i Hercegovina ostane u fokusu britanske politike kako bi ona doprinjela ubrzanju reformskih procesa, istakao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović tokom susreta sa sir Geoffreyom Adamsom, generalnim direktorom za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije i ambasadorom Velike Britanije u BiH Nj. E. Nigelom Caseyem.

Prema riječima predsjedavajućeg dr. Bećirovića, jedan od načina da Bosna i Hercegovina krene ubrzanim tempom ka Evropskoj uniji i NATO-u je uvođenje evropske klauzule kojom bi se propisalo da niko nema pravo blokirati zakone koji su uvjet za put ka Evropskoj uniji.
Tokom razgovora predsjedavajući dr. Bećirović zahvalio se na principijelnoj stavu Velike Britanije i činjenici da situaciju na Kosovu ne povezuju sa Bosnom i Hercegovinom. Također, ovom prilikom upoznao je goste sa aktivnostima Predstavničkog doma od njegovog konstituiranja do danas i najintezivnijim tempom rada u istoriji Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Generalni direktor sir Geoffrey Adams rekao je da politika Velike Britanije predana evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine i da ništa neće utjecati da se to promijeni. Međutim, istakao je Adams, paralelno sa evrotlantskim integracijama Bosna i Hercegovina posebnu pažnju treba posvetiti razvoju ekonomije i boljem iskorištavanju svojih potencijala. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću