MENI
14.11.2011

Politički komitet PS Vijeća Evrope: O Bosni i Hercegovini 25. januara


- Tokom današnjeg sastanka Komiteta za politička pitanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope najavljeno je da će se Bosna i Hercegovina biti zasebna tačka dnevnog reda januarske sesije godišnjeg zasjedanja PSVE u Strasbourgu. Predviđeno je, naime, da se 25. januara 2012. godine o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji raspravlja u okviru teme "Funkcioniranje demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini" a kao podloga za raspravu služit će izvještaj Komiteta za poštivanje obaveza zemalja članica Vijeća Evrope (Monitoring misija) PSVE., kaže poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović koji učestvuje na sastanku Komiteta za politička pitanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Parizu (Francuska).

Po riječima Magazinovića koji je član Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, članovi Komiteta za politička pitanja danas su tokom rasprave o političkoj situaciji na Balkanu izrazili nadu da će deseta godišnjica našeg članstva u Vijeću Evrope, u aprilu naredne godine, biti obilježena u drugačijoj, boljoj, političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini kao i da će uroditi plodom insistiranje da se Presuda Sejdić-Finci ugradi u Ustav i počne implementirati. Inače, predstojeće ustavne promjene trebale bi, rečeno je danas, institucije Bosne i Hercegovine učiniti funkcionalnijim kako bi one bile u stanju ispunjavati brojne međunarodne obaveze.
Danas je u više navrata, dodao je Saša Magazinović, istaknuta i nužnost brzog formiranja Vijeća ministara kako bi biti otkočeni mnogi procesi koji su bitni za napredak naše zemlje. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću