MENI
24.11.2011

Saopćenje Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama


U povodu 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izdala je saopćenje za medije koje prenosimo u cjelini:

"Odlukom Ujedinjenih naroda od 17. decembra 1999. godine, ovaj dan obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. novembra 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Aktivistice protiv nasilja u porodici ovaj dan obilježavaju od 1981. godine.
U Bosni i Hercegovini se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Podaci su djelomično tačni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura.
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine je 2008. godine donijela Rezoluciju o borbi protiv porodičnog nasilja nad ženama kojim je izrazila svoj stav o neprihvatljivosti i društvenoj opasnosti kršenja temeljnih ljudskih prava žena psihičkim i fizičkim nasiljem.
Ovim putem Komisija poziva na beskompromisno suprotstavljanje počiniocima nasilja i efikasno pružanje pomoći žrtvi, dosljednim provođenjem zakona i strategija, kao i formiranjem javnog mnijenja o neprihvatljivosti ovakvog oblika ponašanja." (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću