MENI
30.11.2011

Delegacija Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH u službenoj posjeti Republici Poljskoj


Delegacija Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH koja boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Parlamentu i institucijama odbrane Republike Poljske susrela se sa državnim sekretarom za odbrambenu politiku Republike Poljske dr. Zbigniewom Wlosowiczem. Tom prilikom razgovarano je o strukturi oružanih snaga, budžetskim izdvajanjima za sektor odbrane, kao i o iskustvima Poljske kada je u pitanju učešće u mirovnim misijama u inostranstu, te naposlijetku o vršenju parlamentarnog nadzora sektora odbrane.
Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić zahvalila je dr. Wlosowiczu na podršci koju je Poljska pružila Bosni i Hercegovini kada je odlučivano o dobijanju Akcijskog plana za članstvo u NATO Savezu (MAP) za našu zemlju. Također je izražena zahvalnost na dosadašnjem angažmanu predstavnika Oružanih snaga Poljske u EUFOR-ovoj Misiji Altea u BiH, kao i na pomoći koju je Republika Poljska pružila u formiranju Trening centra za mirovne operacije (PSOTC) u Butmiru.

Nakon toga, članovi Delegacije u kojoj su pored predsjedavajuće Majkić i članovi Zajedničke komisije Beriz Belkić i Krunoslav Vrdoljak, imali su niz sastanaka u Sejmu i Senatu Parlamenta Republike Poljske. Najprije su se sastali sa vicemaršalom Sejma Cezary Grabarczykom, a zatim i sa maršalom Senata Republike Poljske Bogdanom Borusewiczem. Prilikom ovih sastanaka razgovarano je o napretku BiH na njenom putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama, a naročito o aktuelnim političkim pitanjima koja se odnose na uvjete koje BiH mora ispuniti kada je u pitanju priključenje NATO Savezu. Rukovodioci domova Poljskog Parlamenta izrazili su nadu da će Bosna i Hercegovina uskoro dobiti vlast na državnom nivou, te da će nakon formiranja Vijeća ministara ubrzano krenuti ka ispunjavanju uvjeta koji stoje pred njom, navodeći pri tome iskustva Poljske u njenim integracijama u EU i NATO, te naročito prezentirajući sadašnja iskustva Republike Poljske, u trenutku kada predsjedava Evropskom unijom.

Članovi Zajedničke komisije razgovarali su i sa predsjedavajućim Komisije narodne odbrane Senata Republike Poljske, senatorom Wladislawom Ortylom i članom Komisije Manejem Gruskim, kao i sa članom Komisije narodne odbrane Sejma Andrejem Rozenekom. Tom prilikom razmjenjena su iskustva ovih komisija koja se odnose na parlamentarni nadzor sektora odbrane, naročito po pitanjima budžeta i javnih nabavki u Oružanim snagama, te učešća jedinica u mirovnim misijama u svijetu, zatim demokratskog nadzora sektora sigurnosti i policijskih agencija koje ulaze u njegov sastav, kao i na pitanja donošenja odluka u komisijama i usvajanja pojedinih zakona.

Na kraju prvog radnog dana članovi komisije sastali su sa zamjenikom direktora Biroa za međunarodne poslove Sejma Republike Poljske Adamom Dudzicem i direktorom Biroa za međunarodne poslove Senata Leszekom Kieniewiczem, te predstavnikom Komisije za vanjske poslove Senata, senatorom Marekom Borowskim. Razgovarano je o iskustvima Republike Poljske kada su u pitanju usaglašavanja nacionalih zakona sa zakonodavstvom Evropske unije.

Drugi dan radne posjete članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH će posjetiti Generalštab Vojske Republike Poljske, gdje će ih održati zajednički sastanak sa šefom Generalštaba Vojske Republike Poljske, generalom Mieczysławom Cieniuchom. Nakon toga predviđeno je da delegacija Zajedničke komisije u Operativnoj komandi Vojske Republike Poljske održi sastanak i sa general-pukovnikom Edwardom Gruszkom, šefom Operativne komande Vojske Republike Poljske, koji je 1999. godine obnašao funkciju zamjenika komandanta Nordijsko-Poljske brigade Misije SFOR-a u Bosni i Hercegovini. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću