MENI
5.12.2011

Održana sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma


Na održanoj 12. sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, usvojeno je Zbirno mišljenje o revizorskim izvještajima finansijskog poslovanja institucija BiH za 2010. godinu, s korigiranim prijedlozima zaključaka i korigiranim prilozima 1., 2., 3., 4. i 5., a koji čine jedinstvenu cjelinu sa Zbirnim mišljenjem. Komisija je usvojila sljedeće priloge: Mišljenje Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH o revizorskim izvještajima finansijskog poslovanja institucija BiH za 2010. godinu s revizorskim „pozitivnim mišljenjem“ i „pozitivnim mišljenjem s isticanjem predmeta“; 17 pojedinačnih mišljenja Komisije o revizorskim izvještajima finansijskog poslovanja institucija BiH za 2010. godinu s utvrđenim „mišljenjem s rezervom“ i „mišljenjem s rezervom uz isticanje predmeta“; Pregled najčešće identificiranih nalaza pri reviziji finansijskog poslovanja institucija BiH u periodu od 2008. do 2010. godine; Tablicu s očitovanjima 17 institucija (kvalificiranih „mišljenjem s rezervom“ i „mišljenjem s rezervom uz isticanje predmeta“) o eventualnim sistemskim mjerama, čijim bi se poduzimanjem otklonili uzroci ponavljanja revizorskih nalaza u njihovom budućem poslovanju; Pregled ponavljanja određenih nalaza revizije kod budžetskih korisnika za period 2007. do 2010. godine.

Saradnici na Projektu USAID-a PSP Bosne i Hercegovine su prezentirali načine evaluacije analitičkih podataka prikupljenih u prethodnim fazama praćenja razmatranja revizorskih izvještaja. U vezi s tim, zaključeno je kako je potrebno održati tematsku sjednicu na kojoj će Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH, Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine i USAID PSP Bosne i Hercegovine razmjeniti mišljenja o načinima evaluacije analitičkih podataka revizorskih izvještaja.

Nije podržana inicijativa poslanika Zvonke Jurišića u vezi sazivanja tematske sjednice Predstavničkog doma PSBiH, prije usvajanja budžeta BiH, s direktorima svih agencija, direkcija i uprava, na kojoj bi se poslanici upoznali o zakupu prostora, broju zaposlenika po nacionalnoj strukturi, kvalifikaciji i koeficijentima za isplatu plata.

Članovi Komisije su se upoznali s Analizom o implikacijama uvođenja diferencirane stope PDV-a u Bosni i Hercegovini, i primili k znanju Devetomjesečni finansijski izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH na dan 31.09.2011. godine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću