MENI
6.12.2011

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić susreo se s ambasadorom R Indije u BiH


- U Bosni i Hercegovini djeluju velike indijske kompanije, međutim postoje odlični uvjeti da se privredna saradnja značajnije proširi, naročito u oblasti prehrambene i farmaceutske industrije. Pri tome, BiH nudi vrlo liberalne uvjete za zajednička ulaganja a suštinsko je samo pitanje ko od snažnih indijskih privrednika ima potrebu da iz Bosne i Hercegovine širi svoj utjecaj na primamljivom evropskom tržištu., rekao je prilikom današnjeg susreta s ambasadorom Republike Indije u Bosni i Hercegovini Gauri Shankar Guptom, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić.

Danas je rečeno da međusobne političke odnose treba razvijati i kroz snažnije povezivanje na parlamentarnom planu. Ostvareni određeni kontakti rukovodstava parlamenata Indije i Bosne i Hercegovine čime su stvoreni uvjeti za zvanične bilateralne susrete a odnedavno u indijskom i bosanskohercegovačkom parlamentu postoje grupe prijateljstva koje će biti most intenzivnije saradnje.
Po riječima predsjedavajućeg Tadića, preduvjet za kvalitetnije povezivanje je i činjenica da Indija predstavlja svjetski moćnu zemlju koja podržava Dejtonski mirovni sporazum kao temelj mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, a pozitivno je i to što ona nema ambiciju da se miješa u unutarnje odnose BiH i prepušta njihovo rješavanje domaćim političkim snagama. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću