MENI
8.12.2011

Rukovodstvo domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine susrelo se sa predsjedavajućim PS Vijeća Evrope


Predsjedavajući Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Mevlüt Çavusoglu razgovarao je danas sa članovina kolegija domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Tom prilikom on se upoznao sa različitim viđenjima aktuelnog stanja u našoj zemlji kao i načinima da se ono prevaziđe a vrlo je vjerovatno da će njegovi zaključci biti dio izvještaja Monitoring komiteta Vijeća Evrope o kojem će se prilikom debate o Bosni i Hercegovini raspravljati na januarskoj sesiji godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Inače, gospodin Çavusoglu iskoristio je ovu priliku da rukovodiocima Doma naroda i Predstavničkog doma u razgovorima sugerira da u naredna dva mjeseca Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine da maksimalan doprinos kako bi se popunila ekspertska mjesta u tijelima Vijeća Evrope pri čemu je naročito apostrofirao pozicije koje našoj zemlji pripadaju u Venecijanskoj komisiji kao i Sudu za ljudska prava. Također apelirao je da se postigne kompromis u cilju formiranja novog Vijeća ministara BiH kao i usvajanja zakona bitnih za put naše zemlje ka Evropskoj uniji.

Posebna pažnja je, kako se i očekivalo, posvećena neimplementaciji presude Sejdić-Finci. Gospodin Çavusoglu izrazio je nadu da će biti nastavljen rad Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine kako bi se u Ustav BiH ugradile nediskriminirajuće odredbe ali i kako bi se na osnovu njih Izborni zakon blagovremeno prilagodio za lokalne izbore koji će biti održani iduće godine. Istovremeno sa tim procesom, rekao je danas predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, treba intenzivirati rad na široj ustavnoj reformi za koju treba odrediti jasne i realne rokove a Vijeće Evrope, kako je dodao, spremno je da u tom poslu pruži maksimalnu podršku. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću