MENI
9.12.2011

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović susreo se s ambasadorom Ukrajine u BiH


Nedavnim uvođenjem bezviznog režima načinjen je veliki korak ka snažnijem povezivanju Bosne i Hercegovine i Ukrajine. Međutim, njega bi trebali slijediti intenzivni kontakti političara dvije prijateljske zemlje kako bi se otvarao prostor za privrednike, kulturne radnike, sportiste, naučnu i saradnju na svim drugim poljima, rečeno je prilikom današnjeg susreta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića s ambasadorom Ukrajine u BiH Oleksandrom Levčenkom.

- Naše dvije zemlje povezuje burna istorija, nekadašnje pripadanje većim federacijama i razlazi koji su naročito u slučaju Bosne i Hercegovine bili bolni. Međutim, uvjeren sam da su ta najteža vremena definitivno iza nas i stoga se trebamo okrenuti budućnosti i stvaranju uslova za napredak naših zemalja., rekao je dr. Bećirović i izrazio nadu da će vrlo brzo biti ostvaren prvi susret rukovodstava parlamenata Bosne i Hercegovine i Ukrajine otkada su ove dvije države nezavisne i suverene ali i da će taj kontakt obogatiti i ugledni privrednici koji mogu pronaći interes za snažnije povezivanje i zajedničke poslove.

Ambasador Levčenko danas je iskazao potrebu da ukrajinska manjina koja uglavnom živi u sjevernim dijelovima Bosne i Hercegovine i doživljava našu zemlju kao vlastitu domovinu pronađe interes da se još aktivnije uključi u bosanskohercegovačku društvenu stvarnost. Pri tome, dodao je on, oni u tijelima vlasti na bilo kom nivou žele biti prepoznati i predstavljeni prije svega kao građani a tek potom kao pripadnici određenih političkih opcija. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću