MENI
12.12.2011

Delegacija Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH u studijskoj posjeti Švicarskoj


Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Dušanka Majkić i članovi Nermina Zaimović-Uzunović, Krunoslav Vrdoljak, Staša Košarac, Mehmed Bradarić, Borislav Bojić i Beriz Belkić, te parlamentarni vojni povjerenik BiH, Boško Šiljegović boravit će u studijskoj posjeti Ženevi i Bernu 13. i 14. decembra 2011. godine.

Cilj posjete je upoznati se sa pregledom najbitnijih pitanja iz područja koja tretiraju sigurnosnu politiku i načinom upravljanja sigurnosnim sektorom, razmjeniti znanja zasnovana na iskustvima zemalja u primjeni mehanizama nadzora, te razmotriti najbolje prakse u upravljanju sigurnosnim sektorom i njegovom legislativom.

Prvog dana studijske posjete, u Ženevi će se razgovarati o nadzoru nad sektorom sigurnosti, u okviru čega će biti prezentirane sljedeće teme: „Nacionalna sigurnost pod parlamentarnim nadzorom“, „Rizici korupcije u javnim nabavkama u sektoru odbrane i dobre prakse u osiguranju integriteta“, „Vođenje parlamentarnog nadzora“, „Policijska reforma i saradnja na Zapadnom Balkanu“ i „Uloga parlamenta u suzbijanju korupcije“.

Drugog dana predviđena je posjeta Bernu gdje će se razmijeniti mišljenja o švicarskim vanjskim i sigurnosnim politikama. Tako će se u okviru panel-diskusije razgovarati o švicarskoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, a tokom posjete švicarskom Federalnom Uredu za civilnu zaštitu (FOCP) bit će razgovarano o civilnoj odbrani.
Kako je planirano, o navedenim temama pored delegacije Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, govorit će i međunarodni eksperti, zvaničnici Švicarske vlade i članovi Parlamenta Švicarske Konfederacije.

Tokom dvodnevne studijske posjete, koja je realizirana uz podršku Ženevskog centra za civilnu kontrolu oružanih snaga (DCAF), planirana je i posjeta Ambasadi Bosne i Hercegovine u Bernu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću