MENI
13.12.2011

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH u studijskoj posjeti Švicarskoj


Ženevski centar za civilnu kontrolu oružanih snaga (DCAF) organizirao je za članove Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH dvodnevnu studijsku posjetu Švicarskoj Konfederaciji. Studijska posjeta predviđa jednodnevni program profesionalnog usavršavanja u Ženevi, koji se tiče nadzora sektora odbrane i sigurnosti, te jednodnevni seminar u Bernu, gdje bi se razgovaralo o vanjskoj i sigurnosnoj politici Švicarske Konfederacije.

Cilj studijske posjete je da omogući razmjenu iskustava zemalja u primjeni mehanizama nadzora, kao i razmotriti najbolje prakse u upravljanju sigurnosnim sektorom kao i iniciranje diskusije na svim konkretnim pitanjima od značaja za parlamentarce iz Bosne i Hercegovine.

Delegaciju Zajedničke komisije čine: Dušanka Majkić, predsjedavajuća, Nermina Zaimović – Uzunović, Beriz Belkić, Staša Košarac, Krunoslav Vrdoljak, Borislav Bojić i Mehmed Bradarić, članovi Komisije, te Boško Šiljegović, parlamentarni vojni povjerenik BiH.
Prvi dan programa, koji se održava u Ženevi, članovima Komisije su date uvodne napomene o DCAF-u i njegovom dosadašnjem angažmanu u regionu Jugoistočne Evrope, sa posebnim osvrtom na BiH. Razgovarano je o mogućnostima angažmana DCAF-a u vidu ekspertne pomoći Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost BiH u narednom periodu prilikom izrade Nacrta zakona o parlamentarnom nadzoru sektora odbrane i sigurnosti, kao i Nacrta poslovnika o radu Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH. Također, razgovarano je o mogućnostima angažmana DCAF-ovih eksperata u definiranju sigurnosnih prijetnji i izazova s kojima se BiH susreće, kao i načinima borbe protiv njih.
Tokom dana razgovarano je i o temama kao što su: Nacionalna sigurnost i parlamentarni nadzor, rizici korupcije u javnim nabavkama u sektoru odbrane i dobrim praksama u osiguranju integriteta, vođenje parlamentarnog nadzora, zatim policijska reforma i saradnja na Zapadnom Balkanu, te uloga parlamenta u suzbijanju korupcije.

Drugi dan studijske posjete članovi Zajedničke komisije će boraviti u Bernu, gdje će učestvovati u panel diskusiji o temi: Proces definiranja vanjske i sigurnosne politike, sa posebnim naglaskom na vanjsku politiku Švicarske Konfederacije u Jugoistočnoj Evropi. Nakon toga članovi Komisije će posjetiti švicarski Federalni ured za civilnu zaštitu. Program u Bernu predviđa i posjetu Ambasadi BiH u Švicarskoj i susret s ambasadorom BiH u Švicarskoj Konfederaciji, Jakobom Fincijem. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću