MENI
14.12.2011

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović razgovarao sa premijerom Albanije o zračnom povezivanju BiH i Albanije


Saradnja Bosne i Hercegovine i Albanije kao dvije prijateljske zemlje koje dijele i neka zajednička istorijska iskustva je daleko od nivoa na kojem bi mogla biti. Zbog toga zvaničnici moraju uložiti napor da se ostvarene veze učvrste i prodube kako bi se naj način otvorio i prostor za intenzivnije privredno povezivanje. Ovo je, između ostalog, istaknuto prilikom današnjeg susreta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića sa premijerom Albanije Sali Berishom.

Kao oblasti u kojima postoje odlični uvjeti za povezivanje danas je istaknuta energetika i gradnja putne infrastrukture a značajna pažnja posvećena je i potrebi razmjene iskustava u turizmu, pri čemu je gospodin Berisha zatražio da se Bosna i Hercegovina sa svojim znanjima intenzivnije uključi u razvoj albanskog zimskog turizma za koji ova država prosječne nadmorske visine od 700 metara ima izuzetan potencijal.

U razgovorima je pohvaljena činjenica da Albanija od 2010. godine ima Ambasadu u Sarajevu, zatim da naša zemlja od 2005. godine ima nerezidentnog ambasadora u Albaniji ali i da od 2008. godine u ovoj zemlji djeluje i počasni konzulat Bosne i Hercegovine kojem se najčešće obraćaju pripadnici bošnjačke manjine u Albaniji. Međutim, uz nedavno uvedeni bezvizni režim između Albanije i BiH za snažniju saradnju nužno je ostvariti bolje saobraćajne veze pa je predsjedavajući Bećirović danas pokrenuo inicijativu da se najozbiljnije razmotri uvođenje direktne avionske linije na relaciji Tirana - Sarajevo kako bi se stvorili uvjeti da privrednici i građani dvije zemlje lakše savladaju međusobnu udaljenost. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću