MENI
14.12.2011

Susret predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Bećirovića i predsjednice Parlamenta Albanije


- Ne smijemo se miriti sa činjenicom da Evropska unija nema niti jedan značajan infrastrukturni ili bilo koji drugi privredni projekat na Balkanu gdje joj želi pristupiti veći broj zemalja, istaknuto je tokom današnjeg razgovora predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentrane skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića i predsjednice Parlamenta Albanije Josefine Topalli. Zbog toga se moramo truditi da usaglasimo svoj nastup prema najrazvijenijima i da nastupamo zajednički jer nam je na taj način mnogo lakše ostvariti željeni napredak.

Međutim, kako je istaknuto danas, veoma je bitno da se pri tome bolje upoznajemo i povezujemo, da stvaramo uvjete za povezivanje naših privrednika, ali i naučnih, kulturnih radnika, sportista i u direktnom kontaktu razbijamo tabue koji opterećuju naše veze. Radi ostvarenja tog cilja, danas su se gospođa Topali i predsjedavajući Bećirović usaglasili da će ličnim autoritetom pokušati inicirati formiranje foruma za privrednu saradnju BiH i Albanije kako bi se stvorili uvjeti za intenzivniju robnu razmjenu koja je, iako posljednjih godina doživljava kvantitativni napredak, vrlo skromna i daleko ispod realnih mogućnosti i potreba.

Parlamentarna rukovodstva trebala bi se u budućnosti sastajati najmanje jednom u dvije godine, rečeno je danas i na vrlo posjećenoj press konferenciji nakon susreta Bećirović - Topalli. Međutim, paralelno sa njima ima mnogo prostora za susrete na drugačijim i nižim nivoima pa je usaglašena i inicijativa o izradi iscrpnog kalendara kontakata između predstavnika dvije prijateljske zemlje.
Danas je, također, naglašena i potreba potpisivanja više međudržavnih sporazuma između Albanije i BiH, što je proces koji je predsjedavajući dr. Denis Bećirović već pokrenuo u Parlamentarnoj skupštini BiH.
Inače, i na ovom sastanku potencirana je potreba uvođenja redovne direktne avionske linije Sarajevo - Tirana kako bi se stvorili uvjeti za bolje povezivanje poslovnih ljudi i građana BiH i Albanije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću