MENI
20.12.2011

Treća konferencija o temi: „Aktuelno stanje sigurnosti u Bosni i Hercegovini“


Treća konferencija o temi: „Aktuelno stanje sigurnosti u Bosni i Hercegovini“, u organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Parlamentarne skupštine BiH održava se 20. i 21. decembra 2011. godine.
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH, u svojstvu nadležne Komisije Parlamentarne skupštine BiH, u skladu sa usvojenim Radnim planom za 2011. godinu, zaključcima sa Druge konferencije održane 17. i 18. 12. 2009. godine u Banja Luci, te sve izraženijim problemima koji ugrožavaju sigurnost građana BiH, ima obavezu organizacije konferencije na kojoj bi se razmatralo aktuelno stanje sigurnosti u Bosni i Hercegovini svake godine.

Cilj konferencije je da se putem dijaloga sa predstavnicima institucija sigurnosti u BiH sagledaju postignuća, problemi, te prijedlozi i mjere za jačanje uloge institucija koje su angažovane u stvaranju povoljnijeg sigurnosnog okruženja, a samim tim i bolje sigurnosti BiH i njenih građana.
Polazne osnove za rad Konferencije su Informacija o stanju sigurnosti u 2010. godini i Zaključci sa Radionice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH na temu: „Zakonodavni okvir, nadležnosti i planovi institucija BiH u oblasti odbrane i sigurnosti“, održane u Tesliću 19. i 20. 09. 2011. godine.

Prvog dana konferencije, osim uvodnog obraćanja predsjedavajuće Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Dušanke Majkić, učesnicima su se obratili i ministar sigurnosti Sadik Ahmetović, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih agencija Himzo Selimović, direktor SIPA Mirko Lujić i direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić.
U popodnevnim satima svoja izlaganja će imati direktor Službe za poslove sa strancima Dragan Mektić, direktor OSA Almir Džuvo, direktor BHMAK Dušan Gavran, kao i predsjedavajući Odbora za sigurnost Narodne skupštine Republike Srpske i predsjedavajući Komisije za sigurnost Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

U srijedu, tokom drugog dana konferencije, o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini govorit će ministri MUP-a i direktori policija Federacije i Republike Srpske, a najavljena su i obraćanja predstavnika Tužilaštva Bosne i Hercegovine, predstavnika Policije Brčko Distrikt, te ministra odbrane BiH Selme Cikotića. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću