MENI
20.12.2011

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović razgovarao sa nadbiskupom vrhbosasnkim kardinalom Vinkom Puljićem


U Bosni i Hercegovnin neće biti smiraja i napretka sve dok jednakopravnost svih nacija i vjera ne bude uspostavljena u potpunosti i na teritoriji cijele države a ne samo njenih dijelova, rečeno je prilikom današnjeg susreta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića sa nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem.

Čestitajući kardinalu i vjernicima Katoličke crkve predstojeći Božić, predsjedavajući Bećirović rekao je za kvalitetno uređenje odnosa na relaciji država - vjerske zajednice nužno više konstruktivnog dijaloga i dobre političke volje. Ipak, dodao je on, postoje i prepreke koje je moguće otkloniti znatno brže, dosljednom primjenom Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini koji je donesen 2004. godine.

- Katolička crkva je svojevremeno predložila mehanizam za jednaka prava naroda, građana pa i vjernika - Bosna i Hercegovina kao ustavom uređena država četiri regije u kojoj niti jedan narod ne bi imao više od 40 a manje od 30 procenata vlasti, rekao je kardinal Puljić. On je Dejtonski ustav danas uporedio sa luđačkom košuljom koja nam je svima navučena i naglasio da su takvom stanju doprinijeli predstavnici svih naroda koji su u proteklom periodu bili nosioci vlasti u Bosni i Hercegovini. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću