MENI
21.12.2011

Rukovodstvo domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovaralo sa predsjednicom Skupštine Srbije


Članovi kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine primili su danas predsjednicu Skupštine Srbije Slavicu Đukić Dejanović koja je boravila u jednodnevnoj radnoj posjeti našoj zemlji.

U otvorenom razgovoru u kojem je konstatiran određen napredak u odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije, apostrofirana su i otvorena pitanja između dvije susjedne zemlje, od nedefinirane državne granice preko pitanja sukcesije, korištenja hidropotencijala, električne energije, stare devizne štednje i drugih. Radi njihovih rješavanja i budućnosti, izražena je potreba tiješnje saradnje pri čemu je posebna pažnja poklonjena reaktiviranju rada Vijeća za međudržavnu saradnju Bosne i Hercegovine i Srbije koje se, kako je rečeno, posljednji put sastalo još 2005. godine. Također, zajednički je zaključeno da treba insistirati da se predsjednici Srbije i članovi Predsjedništva BiH kao i čelnici državnih parlamenata sastaju najmanje jednom godišnje a čelnici vlada dvije države najmanje dva puta godišnje kako bi se ubrzalo rješavanje značajnog broja otvorenih pitanja između Srbije i Bosne i Hercegovine. Značajnu ulogu u jačanju veza, rečeno je danas, ima i saradnja ministarstava kao i parlamentarnih tijela dvije države.

Inače, današnji susret ocijenjen je kao vrlo koristan za susret predstavnika država koje su na mnogo načina upućene jedna na drugu i kojima je u interesu stabilnost i prosperitet i Bosne i Hercegovine i Srbije. Sagovornici su se složili da postoji pozitivna klima i da dvije zemlje ne samo da trebaju sarađivati i razmjenjivati iskustva na zajedničkom evropskom putu nego i u brojnim oblastima i usaglašeno nastupati kako bi taj put bio kraći i uspješniji. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću