MENI
18.1.2012

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović razgovarao s ambasadorom Italije


U vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine prijateljska Republika Italija zauzima vrlo visoko mjesto, međutim prostor za unapređenje saradnje mogao bi se znatno proširiti nakon imenovanja Vijeća ministara BiH koje se očekuje i narednim sedmicama. Sa zaokruživanjem vlasti na državnom nivou, nakon gotovo dvije godine iz Bosne i Hercegovine će u Evropu i svijet biti odaslani pozitivni signali koje bi investitori trebali prepoznati kao znake sigurnijeg ambijenta za investiranje i zajedničke projekte, rečeno je prilikom današnjeg susreta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Denisa Bećirovića s ambasadorom Italije u našoj zemlji Raimondom De Cardonom.

Zahvaljujući se na svesrdnoj podršci Italije euroatlantskom putu naše zemlje i procesu uvođenja bezviznog režima za građane Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Bećirović izrazio je nadu da će u skoroj budućnosti biti načinjeni i prostali važni koraci ka podnošenju aplikacije za kandidaturu naše zemlje za članstvo u Evropskoj uniji. Pri tome, dodao je on, i domaće političke snage u BiH trebaju shvatiti da se Evropa neće prilagođavati našim parcijalnim interesima nego da proces usklađivanja standarda mora teći u jedinom logičnom, suprotnom smjeru.
Tokom današnjeg razgovora, ambasador De Cardona najavio je da bi predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Italije Gianfranco Fini trebao na poziv predsjedavajućeg Bećirovića posjetiti Bosnu i Hercegovinu tokom februara ili marta ove godine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću