MENI
24.1.2012

Član Delegacije PSBiH Milica Marković obratila se učesnicima Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope


Na današnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, u okviru teme „Funkcioniranje demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini" “ učesnicima se obratila Milica Marković, član Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Govor gđe Milice Marković prenosimo u cjelini:
"Gospodine predsjedniče, drage kolege

Više puta je BiH bila tačka dnevnog reda na sjednicama Vijeća Evrope. Svaki put smo imali izvještaj koji je analizirao obaveze i angažman BiH kao članice Vijeća Evrope i zemlje pod monitoringom. Današnji izvještaj, rekli bismo, je najmanje ohrabrujući. Izvještaj je nastao u decembru 2011. U tom izvještaju ima nekoliko stvari sa kojima se ja ne slažem, posebno kada je riječ o fokusiranju uzroka i krivaca za takvu situaciju. Prije svega, htjela bih reći da se slažem sa izvjestiocem koji inzistira na obavezi BiH da implementira presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. Znamo da je bila formirana komisija za pripremu amandmana na Ustav BiH u skladu sa presudom, ali budući da komisija nije završila svoj posao do 1. decembra kao krajnjeg termina, tražila je dodatno vrijeme da bi završila taj posao. To znači da taj posao nije izgubljen. Ima dosta izgleda da komisija uspije u tome. Ovaj put krajnji rok je 15. mart. Toliko o ustavnoj reformi u pogledu presude Evropskog suda.

Kada je riječ o globalnoj političkoj situaciji u BiH, u tom pogledu ima više promjena nego u ustavnoj reformi koje su takve da u više segmenata izvještaj sada ne odgovara aktuelnoj situaciji. Svi problemi u vezi sa funkcionisanjem državnih institucija koji su nabrojani u izvještaju danas su u fazi rješavanja: Predsjedništvo je imenovalo novog kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara koji je predstavnik hrvatskog naroda, lideri partija su dogovorili podjelu ministarskih pozicija kao i usvajanje zakona o popisu stanovništva i državnoj pomoći.

Ono što ne mogu propustiti da kažem jesu greške izvjestioca koji ima namjeru da uvede široku ustavnu reformu pod imenom potrebe izvršenja presude u slučaju Sejdić-Finci. Hoću da kažem da izvjestilac podvlači entitesko glasanje kao glavni uzrok za većinu problema u BiH. Treba da znamo da je entitetsko glasanje ustavna kategorija koju je uspostavio Dejtonski ustav. Demontaža Dejtonskog ustava je demontaža BiH. A nakon toga ishod tog poduhvata bio bi neizvjestan. Izvjestilac optužuje Republiku Srpsku za pozive na separaciju i secesiju kao i poslanike iz Republike Srpske za opstruisanje. Treba znati da sadašnji Ustav koji sadrži entitetsko glasanje čuva BiH, ma koliko to vama izgledalo neshvatljivo.

Na kraju, htjela bih reći da su se stvari u BiH ipak preokrenule u pozitivnom pravcu. Ja sam optimista da ćemo, do naše aprilske sjednice Vas moći obavjestiti da je implementirana presuda u slučaju Sejdić-Finci, da je to završena stvar, i da je novi Savjet ministara počeo da radi u punom kapacitetu. Voljela bih da to bude dobra informacija za Vas baš u vrijeme aprilskog zasjedanja, kada se navršava 10 godina od članstva BiH u Vijeću Evrope. Ponekad život namjesti da se veoma važne stvari dogode u isto vrijeme.
Hvala vam na pažnji. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću