MENI
31.1.2012

Održana sjednica Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine

 
Na danas održanoj 12. sjednici Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, prezentirani su amandmani na Ustav BiH koji su dostavljeni u skladu sa zaključcima sa posljednje sjednice komisije.

Predloženim Amandmanom II na Ustav BiH koji predstavlja usaglašeni stav SDP BiH, SDA, NSRZB i HSP-a, se u strukturu Doma naroda uvode i članovi iz reda Ostalih. Predviđa se da se Dom naroda PSBiH sastoji od 24 delegata od kojih su dvije trećine iz Federacije BiH (uključujući 6 Hrvata, 6 Bošnjaka, 2 Srbina i 2 iz reda Ostalih) i jedna trećina iz Republike Srpske (uključujući 5 Srba, 1 Bošnjaka, 1 Hrvata i 1 iz reda Ostalih).

DNZ BiH u prijedlogu Amandmana II na Ustav BiH predviđa da se Dom naroda PSBiH sastoji od 18 delegata, od kojih su dvije trećine iz Federacije BiH (5 Hrvata, 5 Bošnjaka i 2 iz reda Ostalih) i jedna trećina iz Republike Srpske (5 Srba i 1 iz reda Ostalih), pri čemu nominirane delegate iz Federacije biraju delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, a delegate iz Republike Srpske, Vijeće naroda RS. Ova stranka u Amandmanu III predviđa postojanje predsjednika BiH kog bira Parlamentarna skupština u Predstavničkom domu na mandat od jedne godine.

Na današnjoj sjednici je usvojen zaključak da naredna sjednica komisije bude održana u ponedjeljak 13.02., do kada bi političke stranke imale mogućnost da obave raspravu o pristiglim amandmanima. Ukoliko se ne usaglasi tekst amandmana na Ustav BiH na toj sjednici bi, kako je rekao predsjedavajući komisije Šefik Džaferović, bio obavljen dogovor da se u rješavanju ovog pitanja zatraži angažman predsjednika političkih stranaka koje imaju predstavnike u kolegijima oba doma PSBiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću