MENI
31.1.2012

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić i Kluba delegata srpskog naroda Staša Košarac razgovarali sa šeficom Ureda Vijeća Evrope u BiH


Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ognjen Tadić i predsjedavajući Kluba delegata srpskog naroda u ovom Domu Staša Košarac razgovarali su danas sa šeficom Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey-Gopaul.

Tom prilikom, gospodin Tadić prenio je šefici Ureda Hennessey snažno nezadovoljstvo koje je izazvala nedavno usvojena Rezolucija "Funkcioniranje demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini".
- U Rezoluciji je u više navrata direktnim zadiranjem u ustavne nadležnosti pređena granica suvereniteta Bosne i Hercegovine i bilo bi vrlo bitno da se to ubuduće ne ponovi jer se na taj način BiH dovodi u drugorazredan položaj mada bi u svakom pogledu morala biti ravnopravna članica Vijeća Evrope.- naglasio je predsjedavajući Tadić. On je posebno potencirao štetnost ocjena koje su u dokumentu date o institutu entitetskog glasanja u Parlamentarnoj skupštini BiH kao i poređenjem dejtonskog Ustava sa luđačkom košuljom što za sve građane Bosne i Hercegovine predstavlja uvredljive kvalifikacije.

Predsjedavajući Kluba Staša Košarac istakao je da treba tražiti način da se dejtonski Ustav dosljedno implementira i ispoštuju interesi tri konstitutivna naroda i dva naroda. Upravo predstavnici srpskog naroda u Domu naroda su, kako je rekao, demonstrirali najveći stepen kooperativnosti u nastojanju da se implementira presuda Sejdić - Finci ali da se pri tome snažno protive svakom pokušaju šireg otvaranja procesa ustavnih promjena.

Ognjen Tadić, Staša Košarac i Mary Ann Hennessey-Gopaul danas su zajedno pozvali predstavnike iz Federacije BiH da hitno, a najkasnije do 15. marta 2012. godine, riješe pitanja koja se nalaze na putu poštivanja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci protiv BiH.

Šefica Ureda VE Hennessey danas je upozorila da Bosna i Hercegovina od prijema u Vijeće Evrope 2002. godine nije ispunila obaveze koje je tom prilikom preuzela kao i da postoji i opasnost suspenzije članstva u ovoj međunarodnoj instituciji ukoliko naredni izbori budu održani uz opstanak diskriminatorskih ustavnih odredbi čije se otklanjanje nalaže presudom Sejdić-Finci. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću