MENI
1.2.2012

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravosti spolova, Niko Lozančić razgovarao sa predstavnicima nevladinih organizacija


Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Niko Lozančić razgovarao je danas sa izvršnom direktoricom nevladine organizacije „Prava za sve“, Fedrom Idžaković i koordinatorom mreže „Inicijative i civilne akcije“, Milanom Mirićem, kao i njihovim saradnicima u vezi položaja Romkinja u Bosni i Hercegovine.

Tim povodom, Lozančić je rekao da će na narednoj sjednici Komisije uputiti inicijativu za održavanje tematske sjednice, na kojoj bi se razgovaralo o položaju Romkinja u Bosni i Hercegovini. Kako je istakao, položaj Roma, a posebno romske djece u BiH je veoma težak, te kroz institucionalne okvire treba težiti zaštiti i ostvarenju njihovih prava. Također, naglasio je da u procesu rješavanja mnogobrojnih problema sa kojima se Romi danas susreću, treba uključiti i predstavnike ove populacije kako bi na direktan način učestvovali u rješavanju pitanja koja se tiču njihovog položaja u društvu.

Predstavnici nevladinih organizacija su upoznali predsjedavajućeg Komisije s aktivnostima koje poduzimaju s ciljem poboljšanja položaja Roma u društvu, te istakli kako su najveći problemi sa kojima se Romi u BiH susreću u oblasti zaposlenja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite i obrazovanja. Izrazili su nadu da će se tematska sjednica u što skorije vrijeme održati, te tim povodom Lozančiću uručili Izvještaj u okviru projekta „Romkinje za život bez nasilja“ i Izvještaj o nasilju u porodici nad Romkinjama u BiH, kao materijale koji će biti korišteni na tematskoj sjednici. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću