MENI
13.2.2012

Održana sjednica Privremene zajedničke komisije oba doma za sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH


Na danas održanoj 13. sjednici Privremene zajedničke komisije oba doma za sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, prezentiran je prijedlog amandmana SNSD-a na Ustav BiH, koji se odnosi na Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Prijedlog amandmana SNSD-a predviđa da se Dom naroda sastoji od 18 delegata, od kojih je 12 iz Federacije (pet Hrvata, pet Bošnjaka), dva iz reda nacionalnih manjina i nacionalno neopredijeljenih i šest iz Republike Srpske (pet Srba i 1 iz reda nacionalnih manjina i nacionalno neopredijeljenih). Ovim prijedlogom se, također, predviđa da se među delegatima iz Republike Srpske bira jedan, a iz Federacije dva člana za pozicije predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, pri čemu izabrani članovi ne mogu biti pripadnici istog naroda.

Na sjednici je usvojen zaključak da Kolegij komisije koji čine predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg komisije, Šefik Džaferović, Krstan Simić i Borjana Krišto, organizira sastanak sa predsjednicima svih političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH na kom bi se razgovaralo o mogućim rješenjima u vezi implementacije presude Sejdić – Finci. Nakon ovog sastanka Kolegij komisije bi zakazao njenu narednu sjednicu.

Današnjoj sjednici Privremene zajedničke komisije za sprovođenje presude suda u Strazburu je prisustvovao i šef misije OSCE-a u BiH, ambasador Fletcher Burton. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću