MENI
14.2.2012

Održana sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH


Na održanoj 10. sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine, potvrđena je Odluka o učešću policijskih službenika iz BiH u transformiranoj UNMIS misiji (Sudan), u UNMISS (Južni Sudan) i UNISFA (Abeyei), sačinilac Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Odlučeno je da će se Zajednička komisija izjasniti o Informaciji o netransparentnom uništavanju dokumentacije, čiji je sačinilac Ministarstvo vanjskih poslova BiH, kada Ministarstvo sigurnosti BiH dostavi informaciju u vezi uništenja dokumentacije, s posebnim naglaskom iz oblasti Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH.

Primljena je k znanju Informacija u vezi Konferencije o temi: „Proces napredovanja profesionalnih vojnih lica – jednake mogućnosti za prekategorizaciju i promaknuće uz poštovanje načela transparentnosti“, koju je sačinio Parlamentarni vojni povjerenik BiH, kao i Informacija i prijedlozi zaključaka sa održane Konferencije o temi: „Aktuelno stanje sigurnosti u BiH“, Sarajevo 20. i 21.12.2011. godine, sačinilac Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH.

Usvojen je Izvještaj o radu Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH za 2011. godinu, kao i Orijentacijski radni plan Zajedničke komisije za 2012. godinu.
Također, primljeni su k znanju i sljedeći materijali: Informacija o realizaciji Programa profesionalnog usavršavanja za članove Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, Štab NATO-a i belgijskom parlamentu, Brisel, Belgija 14.-16.11.2011.godine, Informacija o radnoj posjeti Zajedničke komisije Parlamentu i institucijama odbrane Republike Poljske, Varšava, 29. i 30.11.2011. godine, Informacija o radnoj posjeti Glavnom uredu Službe za poslove sa strancima, Sarajevo 06.12.2011. godine, Informacija o posjeti Zajedničke komisije poligonu za uništavanje municije i minsko-eksplozivnih sredstava u Glamoču 09.12.2011. godine, Informacija o studijskoj posjeti u organizaciji Ženevskog centra za kontrolu Oružanih snaga – DCAF, Ženeva i Bern, Švicarska, 13. i 14.12.2011. godine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću