MENI
14.2.2012

Održana sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma


Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je na danas održanoj 17. sjednici utvrdila da Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Drago Kalabić i Darko Babalj, nisu usklađeni sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

U obrazloženju zašto je dato negativno mišljenje, navedeno je da članovi Komisije koji su glasali "protiv" smatraju kako su ovi zakonski prijedlozi suprotni Ustavu i pravnom sistemu BiH i da Ustav Bosne i Hercegovine sadrži osnov za postojanje Suda i Tužilaštva BiH.
S druge strane, članovi Komisije koji su glasali "za", su u svom izdvojenom mišljenju naveli kako smatraju da navedeni zakonski prijedlozi nisu suprotni Ustavu i pravnom sistemu BiH i da u Ustavu BiH ne postoji osnov za osnivanje i rad Suda i Tužilaštva BiH.

Komisija je dala pozitivno mišljenje i u dalju parlamentarnu proceduru uputila inicijativu poslanika Nermina Purića da Predstavnički dom najkasnije u roku od 60 dana obavi raspravu o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije na nivou države, s posebnim osvrtom na kadrovske i materijalne pretpostavke za njen rad, te da se zaduži Agencija da u roku od 30 dana izradi i uputi Predstavničkom domu na razmatranje potpunu informaciju o stanju i problemima u funkcioniranju sa prijedlozima za poboljšanje stanja u ovoj oblasti. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću