MENI
15.2.2012

Održana sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku


Na danas održanoj 9. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, nije podržan Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić.

Usvojen je zaključak kojim se sugerira Zajedničkom kolegiju oba doma Parlamentarne skupštine BiH da se imenuju članovi komisija za Izmjene i dopune Poslovnika o radu Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH i na taj način nastavi rad na izmjenama i dopunama Poslovnika koji je započet u prošlom sazivu Parlamentarne skupštine BiH.

Jednoglasno je usvojena Inicijative poslanika Nermina Purića da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, u roku ne dužem od 90 dana, obavi raspravu o stanju predmeta koji se protiv Bosne i Hercegovine vode na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. U Inicijativi se navodi da je s tim u vezi potrebno zadužiti Vijeće ministara da, u roku ne dužem od 60 dana, pripremi cjelovitu informaciju o stanju predmeta koji se pred sudom u Strazburu vode protiv BiH sa procjenom njihovih mogućih implikacija na Bosnu i Hercegovinu.

Na sjednici su jednoglasno usvojeni Izvještaj o radu za 2011.g. i Orijentacioni radni plan za 2012. godinu. Komisija je zaključila da se nisu stekli poslovnički uvjeti za autentično tumačenje Zakona o nestalim osobama. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću