MENI
15.2.2012

Članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma posjetili Ured za veterinarstvo BiH


Predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borislav Bojić i članovi Komisije Šemsudin Mehmedović i Danijela Martinović održali su radni sastanak sa vršiocem dužnosti direktora Ureda za veterinarstvo BiH, Darkom Čobanovim i njegovim saradnicima, kako bi se upoznali sa načinom, uvjetima rada i problema sa kojima se Ured susreće.

Posebno interesovanje članovi Komisije pokazali su, pored aktivnosti koje Ured obavlja, za rezultate misije inspekcije EU-a (FVO) koji se odnose na ispunjavanje zahtjeva EU, a tiču se mesa peradi, proizvoda mesa peradi i konzumnih jaja. Konstatirano je kako je neophodno pristupiti otklanjanju uočenih nedostataka na koje je ukazala FVO, a to su nedostatak finansijskih sredstava za provođenje službenih kontrola, nepostojanje referentne laboratorije, neusklađenost sa legislativom EU, kao i drugim pitanjima.


Također, na radnom sastanku je zaključeno da ne postoji definiran način rješavanja problema animalnog otpada, te se ovo pitanje treba riješiti u saradnji sa nadležnim entitetskim i kantonalnim tijelima.

Tokom razgovora, otvoren je i niz drugih važnih pitanja iz djelokruga rada Ureda o kojem će se, kroz obostranu razmjenu informacija i saradnju, iznalaziti najbolja moguća rješenja sa ciljem osiguranja pretpostavki ulazaka BiH u Evropsku uniju, kao i predstojećim zadacima i rješavanjima problema koje stoje pred BiH, a tiču se ulaska Republike Hrvatske u EU. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću