MENI
16.2.2012

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavičkog doma dr. Denis Bećirović primio predstavnike udruženja žrtava rata


Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović primio je danas predstavnike asocijacija žrtava rata koji su se pred zgradom parlamenta okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog mogućnosti usvajanja zakona o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH.

Tokom razgovora, članovi udruženja "Pravda za mir", "Žene žrtve rata", "Logoraši BiH", "Roditelji ubijene djece Sarajeva", Kantonalnog saveza logoraša Sarajevo te "Pokreta majki enklava Srebrenica-Žepa" istakli su da ih je na spontano okupljanje potakao strah da bi zbog ukidanja državnih pravosudnih instanci brojni zločini koji su prema njima činjeni mogli ostati nekažnjeni. Oni su izrazili zahvalnost što su ipak naišli na otvorena vrata nakon što su molbu sa susret uputili kabinetima svih šest članova kolegija dva parlamentarna doma.

Po riječima dr. Bećirovića, Dejtonskim mirovnim sporazumom definirane su institucije koje cijene ustavnost Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine i da to treba poštivati. On je, također, dodao da u demokratskim društvima nije primjereno da političari cijene kvalitet rada državnih pravosudnih institucija i iznio uvjerenje da do njihovog ukidanja u parlamentarnoj proceduri neće doći jer je postojanje Suda BiH zasnovano je na Ustavu, što su potvrdile dvije institucije koje su garant zaštite tog Ustava: Ustavni sud BiH i Ured visokog predstavnika u BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću