MENI
16.2.2012

Okončana sjednica Predstavničkog doma


Na danas održanoj 23. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je u drugom čitanju usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o internoj reviziji institucija BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, dok je u prvom čitanju usvojen Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Zajednička komisija za administrativne poslove.

Na naknadno usaglašavanje su upućeni Prijedlog zakona o izmjeni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Zajednička komisija za administrativne poslove.

Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić, vraćen je Zajedničkoj komisiji za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjelice, azil i etiku zbog dostavljanja mišljenja.

Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Drago Kalabić i Darko Babalj, vraćeni su Ustavnopravnoj komisiji zbog dostavljanja mišljenja.

Usvojena je Odluka o učešću policijskih službenika iz Bosne i Hercegovine u transformisanoj UNMIS misiji (Sudan) u UNMISS (Južni Sudan) i UNISFA (Abyei).

Usvojen je Izvještaj o finansijskoj reviziji Sekcije BiH na Svjetskoj izložbi EXPO-2010 u Šangaju za 2010.g. Usvojeni su zaključci kojim Predstavnički dom PSBiH nalaže Vijeću ministara BiH da razmotri Konačni izvještaj o radu i predstavljanju BiH na Svjetskoj izložbi EXPO-2010 za period od 2008. do 2010., te da o preduzetim aktivnostima izvijesti Predstavnički dom u roku od 90 dana od dana zaprimanja zaključka. Istovremeno, Predstavnički dom nalaže Uredu za reviziju institucija BiH da u skladu sa članom 19. Zakona o reviziji institucija BiH, Izvještaj o finansijskoj reviziji Sekcije BiH na Svjetskoj izložbi EXPO-2010 u Šangaju za 2010., dostavi u najkraćem roku Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Tužilaštvu i Ministarstvu finansija i trezora BiH. Također, PD PSBiH nalaže Vijeću ministara BiH da se prilikom organiziranja sličnih manifestacija pridržava općih preporuka Ureda za reviziju institucija BiH, sadržanih u Izvještaju o finansijskoj reviziji Sekcije BiH na Svjetskoj izložbi EXPO-2010 u Šangaju 2010.

Azra Hadžiahmetović je razriješena članstva u Interparlamentarnoj grupi prijatelјstva Parlamentarne skupštine BiH za bilateralnu saradnju s parlamentarnim tijelima drugih zemalјa broj IV i imenovana za člana Interparlamentarne grupe prijatelјstva Parlamentarne skupštine BiH za bilateralnu saradnju s parlamentarnim tijelima drugih zemalјa broj VI.

Data je saglasnost za ratificiranje Sporazuma o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću