MENI
27.2.2012

Članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda razgovarali sa članovima Komisije za vanjske poslove Velike narodne skupštine Republike Turske


Predsjedavajući, Mirza Kušljugić i članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Salko Sokolović, Azra Hadžiahmetović i Zvonko Jurišić, razgovarali su danas sa delegacijom Komisije za vanjske poslove Velike narodne skupštine Republike Turske koju predvodi predsjedavajući komisije, Volkan Bozkir.

Delegacija iz Republike Turske je osim ovog, imala susret i sa članovima Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH, u kojoj su se pored predsjedavajućeg Komisije Hasana Bećirovića, nalazili Staša Košarac, Stjepan Krešić i Nermina Kapetanović.

Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Mirza Kušljugić napomenuo je da od 2009. godine nije bilo organiziranih susreta bh. i turskih privrednika, dok je predsjedavajući Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Hasan Bećirević izrazio nadu da će se što prije otkloniti administrativne barijere koje usporavaju ulazak turskih investicija u BiH.

Tokom oba odvojena susreta istaknuto je da naše dvije zemlje imaju dobre političke odnose, ali da u oblasti ekonomije postoji prostor za unapređenje saradnje. Zbog toga, kako je rečeno, Mješovita ekonomska komisija i Poslovno vijeće za saradnju BiH i Republike Turske, kao dvije krovne institucije zadužene za ekonomsku saradnju, trebaju što prije organizirati sastanak privrednika dvije zemlje.

Jedan od prioriteta rada Komisije za vanjske poslove Velike narodne skupštine Republike Turske, kako je istakao njen predsjedavajući Volkan Bozkir, je saradnja sa Bosnom i Hercegovinom.
„Raduje nas što je formirano Vijeće ministara BiH i naša zemlja otvara vrata svima koji rade na jačanju suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine“, rekao je Bozkir, naglasivši kako su krajnji ciljevi da obim godišnje trgovinske razmjene između BiH i R Turske premaši pola milijarde dolara, kao i stvaranje mehanizama koji će omogućiti da se udvostruče investicije u BiH, čija trenutna vrijednost iznosi 81 milion dolara. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću