MENI
27.2.2012

Susret članova kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH sa delegacijom Komisije za vanjske poslove Velike narodne skupštine Turske


Dobri politički odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Turkse trebaju biti ojačani snažnom ekonomskom saradnjom, povećanjem trgovinske razmjene između dvije zemlje kao i većom prisutnošću turskih investitora u BiH. U narednom periodu jačanje ekonomskih veza treba biti u fokusu odnosa dvije zemlje kako bi političke odnose pratila i bolja privredna povezanost, zajednički je ocjenjeno tokom susreta članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa delegacijom Komisije za vanjske poslove Velike narodne skupštine Republike Turske koju predvodi Volkan Bozkir.
U razgovorima dvije delegacije istaknuto je da je već tokom ove godine neophodan susret Mješovite ekonomska komisija Turske i BiH i poslovnog vijeća kako bi se intezivirali razgovori i realizirali određeni projekti.

Kako su u razgovorima rekli članovi Parlamentarne skupštine BiH, 2012. godina bi trebala biti evropskla godina za Bosnu i Hercegovinu ali, paralelno s realizacijom političkih ciljeva, posebna pažnja bit će poklonjenja razvijanju ekonomije i privlačenju stranih investicija. U okviru toga Bosna i Hercegovina želi snažno privredno povezivanje sa Turskom, unapređenje veza i saradnje na svim nivoima.

Prema riječima predsjednika Komisije za vanjske poslove Volkana Bozkira, s obzirom na izuzetno značajno mjesto Bosne i Hercegovine u vanjskopolitičkoj politici, Turska će i dalje pružati punu podršku njenom euroatlantskom putu, a kao članica NATO-a, Turska će se snažno zalagati za ulazak naše zemlje u NATO savez.
"Istovremeno, zbog svih potencijala koje ima Bosne i Hercegovina učinit ćemo dodatne napore da se ožive ekonomski odnosi a vjerujemo da će intezivni susreti privrednika i definirani ciljevi rezultirati konkretnom saradnjom, kao i nastojanima da se trgovinska razmjena između BiH i Turske udvostruči.", dodao je Bozkir.

Tokom susreta naglašena je i potreba inteziviranja susreta rukovodstava kao i radnih tijela parlamenata dvije zemlje, kao i težnja da oni u narednom periodu budu redovni. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću