MENI
28.2.2012

Održana sjednica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova



 
Na danas održanoj 5. sjednici Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova usvojen je Izvještaj o radu u 2011. i Orijentacioni plan rada u 2012. godini.

Usvojen je zaključak da se Interresornoj radnoj grupi koja radi na pripremama prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, Zakona o finansiranju političkih stranaka i Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, upute preporuke u vezi sa usklađivanjem Izbornog zakona sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH.

U preporukama se podržava koncept kombiniranih izbornih listi, pri čemu se predlaže da otvorene liste budu prisutne za izbor kandidata za predstavničke domove, a zatvorene za kompenzacijske mandate, kao i za izbor kandidata za domove naroda na svim nivoima vlasti. Na svim listama bi naizmjenično trebao biti prisutan jednak broj kandidata oba spola, uz napomenu da nosioci listi na kompenzacijskim listama trebaju biti suprotnog spola, od spola koji je većinski prisutan na pozicijama nosioca listi. Komisija Interresornoj radnoj grupi koja radi na pripremama prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, također, sugerira razmatranje mogućnosti da kandidati za načelnike općina i nosioci listi za općinska vijeća budu suprotnog spola.

Komisija je usvojila Izvještaj s konferencije „Povećanje učešća žena u politici“, uz zaključak da se osam preporuka sadržanih u Izvještaju uputi institucijama na koje se svaka od prepruka pojedinačno odnosi.

Razmatrana je Informacija udruženja „Vesta“ u okviru inicijative za unapređenje položaja majki porodilja u BiH i usvojen zaključak da se u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost spolova formuliraju preporuke koje će, nakon verificiranja na sjednici Komisije, biti upućene nadležnim institucijama.

Podržana je inicijativa za organiziranje tematske sjednice o položaju Romkinja u BiH i k' znanju primljena Informaciju sa Regionalnog foruma o ravnopravnom učešću u donošenju odluka. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću