MENI
6.3.2012

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma i Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje Presude Sejdić – Finci, Šefik Džaferović razgovarao sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Češke


“Evropski put Bosne i Hercegovine trenutno zavisi od kredibilnog napora koji treba biti uložen u implementaciju Presude Sejdić – Finci”, rekao je predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma i Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH Šefik Džaferović tokom susreta sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Češke Jiržijem Šnajderom koji je istovremeno i državni sekretar za evropske poslove.

Džaferović je naglasio da je pitanje provođenja Presude iz Strazbura otvorilo i pitanje diskriminacije konstitutivnih naroda u entitetima i da usaglašavanje amandamana na Ustav BiH u velikoj mjeri zavisi od ishoda predstojećeg sastanaka lidera šest stranaka koji treba biti održan 9. marta u Banjoj Luci. „Presuda se mora izvršiti, jer je 17 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma vrijeme da se uklone elementi diskriminacije koji postoje u Ustavu BiH“, istakao je on.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Jirži Šnajder je rekao da će njegova zemlja i dalje podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom euroatlantskom putu. „Kao članica EU i NATO-saveza Republika Češka je spremna pružiti podršku BiH, ali u tom procesu ne treba zanemariti ni odgovornost lokalnih institucija“, istakao je Šnajder. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću