MENI
7.3.2012

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije, Halid Genjac razgovarao sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Češke


Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije, Halid Genjac razgovarao je danas sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Češke i državnim sekretarom za evropske poslove, Jiržijem Šnajderom o procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

„Mi u posljednje vrijeme govorimo o programu integriranja, što podrazumijeva niz aktivnosti na svim nivoima vlasti s ciljem što skorijeg ulaska BiH u EU, te izradom tog programa riješili bi mnoga politička pitanja koja stoje na evropskom putu BiH“, naglasio je Genjac, uz objašnjenje da su politička pitanja, pitanja nadležnosti entiteta prilikom donošenja zakona važnih za evropske integracije BiH.

Također, predsjedavajući Zajedničke komisije je izrazio nadu da će BiH u junu predati aplikaciju za članstvo u EU, što zavisi od postizanja dogovora oko provođenja presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić - Finci protiv Bosne i Hercegovine. „Nadam se da će na sastanku šest političkih lidera 9. marta biti postignut dogovor oko provođenja presude iz Strasbourga, kako bi se pristupilo izmjenama Ustava BiH“, naglasio je Genjac. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću