MENI
7.3.2012

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Božo Ljubić primio ambasadora R Mađarske




"Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Božo Ljubić primio je danas ambasadora Mađarske Jozsefa Pandura.
Razgovarali su o aktuelnim pitanjima važnim za BiH, a posebno za ispunjavanje neophodnih uvjeta BiH na putu prema Evropskoj uniji.

Dr. Ljubić je informirao ambasadora Pandura o tome što BiH čini kako bi ispunila preostale uvjete za podnošenje aplikacije za stjecanje statusa kandidata. S tim u vezi posebno je bilo riječi o provođenju presude Evropskoga suda za ljudska prava iz Strasbourga u predmetu Sejdić i Finci. Iako još uvijek postoje značajne razlike u gledištima kako provesti tu presudu kroz amandmane na Ustav BiH, dr. Ljubić je izrazio svoj oprezni optimizam da je moguće postići kompromis koji bi uključivao eliminiranje diskriminatorskih odredbi u Ustavu prema nacionalnim manjinama i onima koji se nacionalno ne izjašnjavaju uz istovremeno izjednačavanje ustavnih mogućnosti izbora legitimnih predstavnika svih konstitutivnih naroda u Predsjedništvo BiH. U postizanju kompromisa važnu ulogu bi mogao imati i najavljeni sastanak lidera šest stranaka u Banjoj Luci u petak 9. marta 2012.

Dr. Ljubić je također naglasio i potrebu postizanja dogovora oko fiskalnog okvira u BiH za period do 2014. godine i donošenje budžeta za 2012. god, te oko pitanja vojne imovine kao uvjeta za NATO.
Dr. Ljubić je zahvalio Mađarskoj kao prijateljskoj zemlji koja je i do sada pomagala BiH, te izrazio očekivanje da će ambasador Jozsef Pandur, kao čovjek koji odlično poznaje stanje u Bosni i Hercegovini i široj regiji, doprinijeti još boljim odnosima BiH i Mađarske." saopćeno je iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dr. Bože Ljubića. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću