MENI
7.3.2012

Održana sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma


Na održanoj 18. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Također, utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji institucija Bosne i Hercegovine, predlagač poslanik Ismeta Dervoz.
Utvrđena je usklađenost s Ustavnom i pravnim sistemom BiH, a nisu podržana načela Prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine i Prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o Tužilaštva Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Drago Kalabić i Darko Babalj.

U vezi poslaničke inicijative Aleksandre Pandurević, sa 19. sjednice Predstavničkog doma PSBiH za uvrštavanje u dnevni red tačke „Analiza Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH toka sudskog postupka koji je doveo do oslobađajuće presude ubice potpredsjednika SDS-a, Borislava Garića“, zaključeno je da poslanik ima pravo podnijeti ovakvu vrstu inicijative, kao i da se predložena inicijativa upućuje u daljnju parlamentarnu proceduru kako bi Predstavnički dom PSBiH donio konačan stav.

Dogovoreno je da se organizira zajednička sjednica ustavnopravnih komisija oba doma PSBiH, kako bi se riješili pristigli zahtjevi za autentična tumačenja, odnosno postigao dogovor o daljnjim načinima rada komisija u vezi njihovih rješavanja. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću