MENI
9.3.2012

Članovi Stalne delegacije PSBiH u PS Vijeća Evrope, Milica Marković i Saša Magazinović na sastancima odbora PSVE-a


Članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), Milica Marković i Saša Magazinović učestvovat će na sastancima Odbora za pravna pitanja i ljudska prava, Odbora za poštivanje obaveza i angažmana država članica Vijeća Evrope i Odbora za politička pitanja i demokratiju, koji se od 12. do 14. marta 2012. godine održavaju u Parizu.

Odbor za pravna pitanja i ljudska prava će 12. marta održati sastanke na kojima će se raspravljati o sljedećim temama: „Neprihvatljivost ograničavanja slobode kretanja kao kazne za političke stavove“, „Položaj raseljenih osoba i povratnika u regiju Sjevernog Kavkaza“, „Promoviranje alternative izdržavanju zatvorske kazne“. Također, planirano je da se razmatra i Četvrti dodatni protokol na Evropsku konvenciju o izručenju, kao i da učesnici razgovaraju sa predsjednikom Venecijanske komisije, Giannom Buquicchiom i predsjednikom Grupe država Vijeća Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO), Marinom Mrčelom.

Drugog dana, kako je najavljeno, na sjednici Odbora za poštivanje obaveza i angažmana država članica Vijeća Evrope, bit će prezentiran Izvještaj o poštivanju obaveza i angažmanu Bosne i Hercegovine. Također, predviđeno je da se tokom dana prezentiraju i izvještaji o stanju u ovoj oblasti u Ruskoj Federaciji, Crnoj Gori, Republici Moldaviji, Ukrajini, Mađarskoj, Armeniji i Azerbejdžanu.

Na sastanku Odbora za politička pitanja 14. marta, bit će prezentirane sljedeće teme: „Kriza demokratije i uloga država u današnjoj Evropi“, „Porast populističkih pokreta u Evropi i njihova opasnost za demokratiju“, „Nasilje protiv vjerskih zajednica“, „Povećanje prometa opojnih sredstava iz Afganistana kao prijetnja evropskoj sigurnosti“, „Situacija u Siriji“ i „Promicanje aktivnog građanstva u Evropi“. Isto tako, nakon prezentiranja navedenih tema, bit će održani sastanci Pododbora za vanjske poslove, Pododbora za Bliski istok i Pododbora za sprječavanje sukoba putem dijaloga i pomirenja. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću