MENI
13.3.2012

Na sastanku Odbora za poštivanje obaveza i angažmana država članica Vijeća Evrope, prezentiran Izvještaj o poštivanju obaveza i angažmanu BiH


Na danas održanom sastanku Odbora za poštivanje obaveza i angažmana država članica Vijeća Evrope u Parizu, kojem su prisustvovali članovi Stalne delegacije PSBiH u PSVE-a, Milica Marković i Saša Magazinović, prezentiran je Izvještaj o poštivanju obaveza i angažmanu Bosne i Hercegovine.

U Izvještaju, koji je prezentirala Karin S. Woldseth, data je pozitivna ocjena dosadašnjem uspjehu Bosne i Hercegovine u ispunjavanju obaveza na putu ka Evropskoj uniji, s posebnim naglaskom na rezultate koji su postignuti od januara ove godine. Također, izvjestiteljica Woldseth je istakla vrlo pozitivnim i progresivnim usvajanje određenih zakona koji su važni za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU, te pohvalila intezivne pregovore lidera šest političkih stranaka koji su vode u pravcu donošenja ostalih zakona važnih za međunarodnu poziciju Bosne i Hercegovine.

U Izvještaju je zaključeno kako se dosadašnji postignuti efekat u Bosni i Hercegovini može smatrati kredibilnim, te da se na dnevnom redu aprilskog zasjedanja PSVE-a neće po hitnoj proceduri raspravljati o BiH. Tako je istaknuto da 15. mart 2012. godine neće biti posmatran kao ključni datum razmatranja određenih sankcija prema BiH, bez obzira na rezultate provođenja određenih reformi važnih za evropski put BiH.

Na kraju, predloženo je da se Izvještaj o BiH eventualno razmatra na junskom zasjedanju PSVE-a, do kada se očekuje okončanje preostalih obaveza BiH na putu ka EU, a prvenstveno provođenje presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH. U vezi s tim, podržane su opsežne aktivnosti koje se provode s ciljem provođenja presude, te izražena nada da će se u što skorije vrijeme postići dogovor o njenom provođenju. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću