MENI
14.3.2012

Održana sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku




Na održanoj 10. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku raspravljano je o inicijativi delagata Nermine Kapetnović u vezi razmatranja Informacije o stanju u području iseljeništva, s posebnim osvrtom na mogućnosti korištenja finansijskih i ljudskih resursa iseljenika za razvoj Bosne i Hercegovine. Donesen je zaključak da se na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma, odnosno Doma naroda PSBiH razmatra Informacija o bh. iseljeništvu - stanje i neophodne mjere, koju treba pripremiti Vijeće ministara BiH.

Članovi Zajedničke komisije nisu podržali načela Prijedloga zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić.

Podržana je Inicijativa Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstva pravde BiH, za održavanje zajedničkog sastanka u svrhu predstavljanja koncepta i procesa izrade Strategije tranzicijske pravde u Bosni i Hercegovini 2012.- 2016. i Akcijskog plana za sprovođenje Strategije tranzicijske pravde u BiH 2012.- 2016. godine.

Razmatrana je Informacija o nadležnosti Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku iz člana 59. stav (1) tačke o), p) i r), Poslovnika Predstavničkog doma i člana 53. stav (1) tačke o), p) i r), Poslovnika Doma naroda PSBiH. Donesen je zaključak u kojem je rečeno da kolegiji oba doma PSBiH Zajedničkoj komisiji dostave informaciju o Izvještaju o radu Centralne izborne komisije BiH za 2011. godinu, iz dijela koji se odnosi na sprovođenje Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću