MENI
14.3.2012

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku razgovarali sa predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM)


Predsjedavajuća Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, Aleksandra Pandurević i član, Senad Šepić razgovarali su danas sa šefom Odjela za reparaciju Međunarodne organizacije za migracije (OIM), Peterom Van Der Anweraetom i Igorom Cvetovskim, stručnjakom za tranziciju i obnovu, u vezi izrade studije reparacije za žrtve zločina na području zemalja bivše Jugoslavije.

Aleksandra Pandurević i Senad Šepić su istakli da je pitanje reparacije u Bosni i Hercegovini potrebno zakonski regulirati, jer postojeća rješenja ne omogućavaju njeno kvalitetno provođenje. U vezi s tim je naglašeno da pojedine kategorije društva, u vidu mjesečnih naknada dobivaju određenu nadoknadu, ali da veći broj populacije u potpunosti ne ostvaruje svoja prava koja proističu iz reparacije.

Članovi Zajedničke komisije su rekli, također, kako su svjesni da Bosna i Hercegovina u što skorije vrijeme treba riješiti ovo pitanje, u skladu sa međunarodnim standardima, te da se tom prilikom mora posebno obratiti pažnju na povrat izgubljene imovine i zaštitu ljudskih prava.

Peter Van Der Anweraet i Igor Cvetovski su istakli da o reparaciji treba razgovarati kako na lokalnom tako i regionalnom nivou, te naglasili da će krajem juna OIM-u podnijeti izvještaj o dosadašnjem radu, s ciljem poduzimanja daljnjih koraka ka rješavanju pitanja reparacije u zemljama bivše Jugoslavije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću