MENI
15.3.2012

Okončana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH



 
Na danas održanoj 24. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, u drugom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Zajednička komisija za administrativne poslove.

U prvom čitanju je usvojen Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Zajednička komisija za administrativne poslove.
Odbijen je Zahtjev poslanika Kluba Saveza za bolju budućnost BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, po hitnom postupku. Prijedlog zakona će se razmatrati u redovnoj proceduri.

Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić, se vraća Zajedničkoj komisiji za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjelice, azil i etiku zbog dostavljanja mišljenja.
Odbijen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Usvojen je zaključak kojim se predlagač zakona obavezuje da pristupi izradi novog teksta Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

Odgođena je rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji institucija Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Ismeta Dervoz.
Na naknadno usaglašavanje je upućeno Mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine i Prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Drago Kalabić i Darko Babalj.

Odbijen je Prijedlog zakona o izmjeni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Kluba Saveza za bolju budućnost BiH.

Usvojena je inicijativa poslanika Nermina Purića sa 14. sjednice Predstavničkog doma, održane 24.11.2011., koja glasi: „Ponukan dobivenim odgovorom na poslaničko pitanje o broju i stanju predmeta koji se na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu vode protiv države BiH, upućujem inicijativu da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u roku ne dužem od 90 dana obavi raspravu o stanju predmeta koji se protiv Bosne i Hercegovine vode na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. S tim u vezi predlažem da se zaduži Vijeće ministara BiH da, u roku ne dužem od 60 dana, pripremi cjelovitu informaciju o stanju predmeta koji se pred sudom u Strazburu vode protiv BiH s procjenom njihovih mogućih implikacija na Bosnu i Hercegovinu.“

Usvojena je inicijativa poslanika Nermina Purića sa 16. sjednice Predstavničkog doma, održane 22. 12. 2011., koja glasi: „U skladu s odredbama Poslovnika Predstavničkog doma, pokrećem inicijativu da Predstavnički dom, najkasnije u roku od 60 dana, obavi raspravu o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije na nivou države, s posebnim osvrtom na kadrovske i materijalne pretpostavke za rad ove agencije. S tim u vezi, predlažem da se zaduži Agencija da, u roku od 30 dana, izradi i uputi Predstavničkom domu cjelovitu informaciju o stanju i problemima u funkcioniranju Agencije, s prijedlozima za poboljšanje stanja u ovoj oblasti.”

Usvojena je inicijativa poslanika Aleksandre Pandurević s 19. sjednice Predstavničkog doma, održane 19.1.2012., koja glasi: Inicijativa za uvrštavanje u dnevni red sjednice Predstavničkog doma tačke:„Analiza Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH toka sudskog postupka koji je doveo do oslobađajuće presude ubice potpredsjednika SDS-a Branislava Garića“
Odbijena je inicijativa poslanika Bože Ljubića s 19. sjednice Predstavničkog doma, održane 19.1.2012., koja glasi: „Predlažem da Predstavnički dom (oba doma PSBiH) provede raspravu o stanju i djelovanju javnih medija u Bosni i Hercegovini.”

Usvojen je Izvještaj o radu komisija Predstavničkog doma za 2011. g., i to: Ustavnopravne komisije, Komisije za vanjske poslove, Komisije za vanjsku trgovinu i carine, Komisije za saobraćaj i komunikacije, Komisije za finansije i budžet i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Usvojen je Izvještaj o radu zajedničkih komisija oba doma za 2011. g., i to: Zajedničke komisije za administrativne poslove, Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj, Zajedničke komisije za evropske integracije i Zajedniče komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.

Usvojen je Izvještaj o radu Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine za period od 5.01. do 12.03.2012.g. Privremena komisija je zadužena da nastavi rad do iznalaženja rješenja koja će značiti realizaciju zadataka opisanih u zaključcima o njenom formiranju, kao i da svakih 60 dana domovima podnosi izvještaj o svom radu.

Usvojen je Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana PSBiH i Izvještaj o radu i Plan rada Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine za 2012. godinu.
Usvojena je Odluka o izmjenama Odluke o izboru članova stalnih komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. U Komisiju za vanjsku trgovinu i carine je umjesto Nikole Špirića imenovan Saša Bursać, a umjesto Dragana Čovića, Dragan Vrankić. U Komisiju za finansije i budžet je umjesto Danijele Martinović imenovan Anto Domazet, a umjesto Dušanke Majkić, Saša Bursać. U Komisiju za saobraćaj i komunikacije je umjesto Mirsada Mešića imenovan Anto Domazet, a umjesto Nikole Špirića, Saša Bursać.

Usvojena je Odluka o izmjenama Odluke o izboru članova zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. U Zajedničku komisiju za ekonomske reforme i razvoj je umjesto Nikole Špirića imenovan Saša Bursać, a umjesto Dragana Čovića, Dragan Vrankić.
Usvojena je Odluka o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. U Komisiju je umjesto Milorada Živkovića imenovana Dušanka Majkić. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću