MENI
20.3.2012

Članovi delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana razgovarali sa predstavnikom Odjela za politička pitanja UN



 
Pitanje ustavnih promjena u BiH bilo je glavna tema današnjeg susreta članova Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM), Šemsudina Mehmedovića, Ognjena Tadića i Mladena Ivankovića Lijanovića, sa predstavnikom Odjela za politička pitanja Ujedinjenih nacija, Oscarom Fernandezom Taracom.

„Politička situacija u BiH je opterećena sukobom dva politička koncepta, jednog koji želi jačanje države i slabljenje entiteta i drugog koji želi da umanji snagu države i ojača entitete“, rekao je predsjedavajući delegacije, Šemsudin Mehmedović, naglasivši da je u procesu razgovora o ustavnim promjenama, vremenom marginalizirana uloga Parlamentarne skupštine BiH. Na pitanje kako izaći iz postojeće situacije, Mehmedović je odgovorio: „Paketom ustavnih reformi koji odgovaraju poziciji BiH u porodici evropskih država, što podrazumijeva i članstvo u NATO-u, kao i stepenom decentralizacije koji neće gušiti razvoj lokalnih sredina.“

Istakavši kako su ustavne promjene u našoj zemlji vezane za provođenje Presude suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH, Mladen Ivanković Lijanović je sugerirao da se rješenje treba tražiti na nivou Vijeća ministara BiH. „Vrijeme je da oni koji imaju vlast pokažu i političku odgovornost, a to bi u konkretnom slučaju značilo da predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kao i stranka iz koje dolazi trebaju pronaći rješenje za implementaciju ove Presude“, rekao je Ivanković Lijanović.
Ognjen Tadić je istakao kako su parlamenti mjesta gdje treba odlučivati, objasnivši da to podrazumijeva pravo domaćih političara da bez nametanja rješenja sa strane donose odluke koje su važne za zemlju. „Pozdravljamo mogućnost da nam članice PAM-a koje su i članice EU saopće njihova iskustva vezano za zaštitu ljudskih prava. Rad Parlamentarne skupštine Mediterana i aktivnosti UN-a mogu pomoći dijalogu, ali uz napomenu da se konačne odluke donose u PSBiH i bez ureda Visokog predstavnika u našoj zemlji, jer ovaj ured nije sastavni dio institucija BiH“, istakao je on.

Tadić je u nastavku rekao da u BiH, zaista, postoje dva koncepta i to jedan koji želi jačanje BiH na štetu entiteta i drugi koji želi poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. „Političari iz Republike Srpske smatraju da je potrebno provesti Presudu Sejdić i Finci, ali problem je što predstavnici iz Federacije istovremeno žele dovesti u pitanje Dejtonski mirovni sporazum. Međutim, problem nije Dejtonski mirovni sporazum, već Vašingtonski sporazum kojim je stvorena Federacija BiH i koji dovodi do nesporazuma između Bošnjaka-Muslimana i Hrvata“, zaključio je on.

Predstavnik Odjela za politička pitanja UN, Oscar Fernandez Taraco je rekao da su ustavne promjene, u svim zemljama u kojima se provode, dugotrajan proces u kom je najvažnije da budu zadovoljeni interesi svih građana. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću