MENI
26.3.2012

Delegacija Predstavničkog doma susrela se sa predsjednikom Turske Abdullahom Gulom


Zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine i Turske trebaju utjecati na izvršne organe dvije prijateljske zemlje kako bi se primijenili već potpisani sporazumi i stvorili bolji uslovi za investiranje turskih privrednika u BiH, rečeno je prilikom današnjeg susreta članova Delegacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sa predsjednikom Turske Abdullahom Gulom. Također, neophodno je aktivirati rad Mješovite ekonomske komisije i Zajedničkog komiteta kako bi se uklonile sve administrativne poteškoće i načinio iskorak na putevima koje su političari dvije zemlje uspješno otvorili.

I tokom ovog susreta, članovi Delegacije koju predvodi predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Milorad Živković a čine je još njegovi zamjenici dr. Božo Ljubić i dr. Denis Bećirović zahvalili su se Republici Turskoj na svesrdnoj podršci i konkretnoj pomoći koju je ona pružala narodima i građanima Bosne i Hercegovine. Naglašeno je da u novom vremenu dvije zemlje trebaju jačati saradnju na mnogim poljima a posebno je potrencirana mogućnost međusobne podrške u međunarodnim asocijacijama. U tom svijetlu, predsjedavajući Živković istakao je bitnu ulogu koju Turska kao zemlja članica ima u podršci približavanju Bosne i Hercegovine članstvu u NATO za šta preostaje, kako je rekao, ispunjavanje samo još uslova vezanih za pitanje vojne imovine u BiH.

Korišćenje evidentne emocinalne bliskosti koja se tokom vijekova razvijala među građanima dvije zemlje također, rečeno je danas, predstavlja potencijal koji ne smije ostati neiskorišten u nastojanju da se Bosna i Hercegovina i Turska dodatno povežu na brojnim poljima.

Danas je pozdravljena praksa trilateralne diplomatske akcije Bosne i Hercegovine, Turske i Srbije koja na planu razvoja međusobnih odnosa i pokretanja zajedničkih inicijativa već pokazuje vrlo dobre rezultate. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću