MENI
26.3.2012

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije, Halid Genjac razgovarao sa ambasadoricom Njemačke u BiH




Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije, Halid Genjac razgovarao je danas s ambasadoricom Njemačke u BiH, Ulrikom Mariom Knotz u svezi skore posjete Grupe prijateljstva Bundestaga sa Bosnom i Hercegovini, koja je najavljena za 3. maj 2012. godine.

Ambasadorica Njemačke je izrazila interesovanje za rad Zajedničke komisije, s posebnim naglaskom na rješavanje pitanja važnih za što skoriju aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropsku uniju, za što će od velikog značaja biti i skora posjeta članova Grupe prijateljstva Bundestaga.

Predsjedavajući Genjac je istakao kako su najveći problemi na putu BiH ka EU rješavanje pitanja nadležnosti prilikom donošenja akata bitnih za evropske integracije naše zemlje, kao i pitanje rješavanja presude Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine.

- U velikoj mjeri smo se uspjeli dogovoriti oko ustrojstva Doma naroda PSBiH, ali nismo postigli određeni stepen saglasnosti oko načina izbora članova Predsjedništva BiH“, istakao je Genjac te dodao da je ključ rješavanja tog pitanja kako osigurati da većinska volja hrvatskog naroda bude zastupljenja u Predsjedništvu BiH. Prema njegovim riječima, kada se nađe formula za rješenje tog pitanja, onda neće biti razloga da BiH u što skorije vrijeme ne preda aplikaciju za članstvo u BiH. Također, kako je rekao, nakon toga treba pristupiti izradi dokumenta kojim će se riješiti pitanje nadležnosti donošenja akata važnih za evropske integracije BiH u koji će, prilikom njegovog donošenja, biti uključeni predstavnici svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću