MENI
28.3.2012

Poslanik Senad Šepić razgovarao sa delegacijom Parlamenta Iraka o pitanju nestalih osoba


Pitanje nestalih osoba, bilo je glavna tema danas održanog susreta člana Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Senada Šepića sa devetočlanom delegacijom Parlamenta Iraka koju je predvodio predsjedavajući Komisije za šehide, žrtve i političke zatvorenike, Sheik Mohammed Alhendawi.

Šepić je upoznao iračku delegaciju sa nastojanjima da se u našoj zemlji riješe slučajevi nestalih osoba, napomenuvši kako se procjenjuje da je tokom rata u BiH nestalo između 28.000 i 30.000 osoba, pri čemu je za oko 20.000, što iznosi dvije trećine, ustanovljeno šta se sa njima desilo, dok se jedna trećina, tačnije između 8.000 i 10.000 osoba, i dalje smatra nestalim.

Uloga Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), bila je od ključnog značaja u otkrivanju i identificiranju nestalih, te pomaganju njihovih porodica u ostvarivanju prava na istinu, pravdu i reparaciju u našoj zemlji, istakao je Šepić. On je, također, naglasio da Zajednička komisija za ljudska prava u saradnji sa ICMP podržava angažman porodica nestalih i građanskog društva u oblasti osposobljavanja, umrežavanja, jačanja svijesti i promoviranja međusobnog razumijevanja.
Sheik Mohammed Alhendawi je napomenuo kako je Irak preživio težak period diktature koji je rezultirao velikim brojem žrtava, progonima i ratovima, kao i da današnji Irak u kom se gradi demokratija želi zadovoljiti potrebe porodica žrtava.

Šepić i Alhendawi su se složili da je potrebno nastaviti saradnju dvije komisije, sa posebnim akcentom na pitanje nestalih. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću