MENI
29.3.2012

Okončana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH




Na danas održanoj 25. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je u prvom čitanju usvojen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Na usaglašavanje Kolegija su upućeni Prijedlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Zajednička komisija za administrativne poslove i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji institucija BiH, čiji je predlagač poslanik Ismeta Dervoz.

Do naredne sjednice je odgođeno razmatranje Prijedloga zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić, kao i Godišnjeg izvještaja o pojavama diskriminacije u Bosni i Hercegovini za 2011.g.

Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Drago Kalabić i Darko Babalj, su vraćeni Ustavnopravnoj komisiji zbog dostavljanja Mišljenja.

Odbijeni su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH i Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Kluba Saveza za bolju budućnost BiH.

Na današnjoj sjednici je usvojen Prijedlog poslovnika o dopuni Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, čiji su predlagači Milorad Živković, Božo Ljubić i Denis Bećirović.

Usvojen je zaključak kojim se Vijeće ministara BiH obavezuje da pristupi izradi novog teksta Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

Usvojen je Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2011.g. i zaključci u kojima se kaže da PSBiH podržava rad parlamentarnog vojnog povjerenika BiH i obavezuje Ministarstvo odbrane BiH i Zajednički štab oružanih snaga BiH na provođenje preporuka vojnog povjerenika, kao i na uspostavljanje snažne saradnje u pravcu otklanjanja uočenih nedostataka koji su iskazani u njegovom Izvještaju o radu za 2011.g.

Usvojen je Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi „Stambeno zbrinjavanje povratnika“.

Na usaglašavanje Kolegija su upućene tri inicijative. Inicijativa poslanika Mirsada Đuguma kojom se traži da „državni parlament formira komisiju koja bi s Ministarstvom civilnih poslova BiH i ministrima zdravstva iz Federacije BiH i Republike Srpske u što kraćem roku sagledala zakonske mogućnosti i stvarne potrebe za otvaranje specijalnih bolnica koje bi pružale usluge tercijarne zdravstvene zaštite, a s ciljem liječenja oboljenja koja se sada liječe u inozemstvu, npr. dječija kardiohirurgija, transplantacija koštane srži, transplantacija jetre, bubrega, liječenje pojedinih oblika karcinoma itd. Ove ustanove bile bi na državnom nivou i služile bi za liječenje svih građana BiH.“

Na usaglašavanje je upućena i inicijativa poslanika Nermine Zaimović-Uzunović kojom se predlaže formiranje interresorne radne grupe sa ciljem da do 30.04.2012., pripremi i u proceduru uputi zakon o političkim strankama u BiH, odnosno zakon o političkim organizacijama u BiH, kao i inicijativa poslanika Ismete Dervoz da se donese odluka koja će osigurati da se zaustavi diskriminacija i ostvari ravnopravnost u jeziku u odnosu na lica ženskog spola „koji se koristi u komunikaciji, internim aktima i materijalima, koji se šalju drugim institucijama u zemlji i inozemstvu, Poslovniku Parlamentarne skupštine BiH i svim drugim situacijama koje to zahtijevaju.“

Usvojeni su zaključci kojima se Članovima Upravnog odbora BHRT-a kojima je istekao mandat ponovo produžava mandat na period od 60 dana, počev od 1.4.2012. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH traži od Vijeća ministara BiH da u narednom periodu intezivira aktivnosti na rješavanju stanja u Javnom RTV sistemu BiH i da što prije realizira zaključak Doma usvojen na 20. sjednici, a kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da pripremi i dostavi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o komunikacijama i Zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu BiH, kako bi se izmjenama postojećih odredbi navedenih zakona omogućila realizacija zaključaka Parlamentarne skupštine BiH u vezi s ponovnim provođenjem postupka za imenovanje članova Upravnog odbora BHRT-a iz hrvatskog i srpskog naroda.

Na sjednici je data saglasnost za ratificiranje više međunarodnih konvencija i protokola (prilog). (kraj)

Prilog:

Na 25. sjednici Predstavničkog doma data je saglasnost za ratificiranje:

  1. Konvencije o međunarodnom ostvarivanju prava za izdržavanje djeteta i drugim oblicima izdržavanja porodice, sačinjena u Hagu 23. novembra 2007.;
  2. Konvencije Vijeća Evrope o kontaktu koji se tiče djece (ETS 192), sačinjene u Strazburu 15. maja 2003.;
  3. Konvencije Vijeća Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe (ETS 201) sačinjene u Lanzarotu 25. oktobra 2007.;
  4. Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Bugarske o provođenju Sporazuma između Evropske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji lica koja borave bez dozvole;
  5. Tehničkog aranžmana između Vijeća ministara BiH i Stejt departmenta Sjedinjenih Američkih Država za pomoć u uništavanju lakog naoružanja/lakog oružja, te raznih vrsta municije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću