MENI
30.3.2012

Članovi Međuparlamentarne grupe prijateljstva PSBiH za bilateralnu saradnju s parlamentarnim tijelima afričkih zemalja i zemalja Bliskog istoka razgovarali sa ambasadorom Izraela u BiH


Drugi zamjenik predsjedavajućeg Međuparlamentarne grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za bilateralnu saradnju s parlamentarnim tijelima afričkih zemalja i zemalja Bliskog istoka, Lazar Prodanović i članovi, Ismeta Dervoz i Nermina Zaimović-Uzunović razgovarali su s ambasadorom Izraela u BiH, Davidom Cohenom.

Tokom razgovora, istaknuta je važnost i uloga međuparlamentarnih grupa prijateljstava, s posebnim naglaskom na njihov značaj u uspostavljaju još boljih odnosa između Bosne i Hercegovine i Izralea. Kako je naglašeno, ovakva vrsta parlamentarne diplomacije može biti od velike koristi za saradnju u oblasti privrede, kulture, sporta, kao i drugim oblastima.

Ambasador Cohen je podsjetio da parlament Izraela nema formiranu grupu prijateljstva sa BiH kao i da, još uvijek, nije otvorena ambasada Izraela u BiH.
Sagovornici su izrazili nadu da će navedena pitanja biti u što skorije vrijeme riješena, te da će Međuparlamentarna grupa prijateljstva PSBiH u narednom periodu posjetiti Izrael.

Na kraju razgovora, ambasador Izraela je rekao kako će gospodin Jakob Finci biti predložen za počasnog konzula Izraela u našoj zemlji, što ima za cilj poboljšanje bilateranih odnosa dvije zemlje. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću