MENI
9.4.2012

Održana sjednica Komisije za finansije i budžet Doma naroda



Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je na danas održanoj 12. sjednici, dala pozitivno mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o internoj reviziji institucija BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH i Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za administrativne poslove, koji su razmatrani u drugom čitanju. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, je podržan sa amandmanima koji su postali sastavni dio Prijedloga zakona.

Na današnjoj sjednici je obavljen dio rasprave o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za administrativne poslove, uz zaključak da se rasprava nastavi na narednoj sjednici.

Komisija je usvojila Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Stambeno zbrinjavanje povratnika" sa preporukama Ureda za reviziju institucija BiH koje su sadržane u Izvještaju. 
Sa ispravkama je jednoglasno podržan Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Upravljanje troškovima zakupa za rad i smještaj institucija BiH" kao i zaključak koji će biti predložen Domu naroda na usvajanje. U zaključku se navodi: „Dom naroda zadužuje Vijeće ministara BiH da u skladu sa stavovima Komisije za finansije i budžet i zaključcima Doma naroda, te nalazima i preporukama Ureda za reviziju institucija BiH, hitno riješi pitanje smještaja institucija BiH u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru kao i drugim mjestima, te da se za te namjene, po potrebi, koriste i kreditna sredstva, kako bi se dugoročno uštedila velika budžetska sredstva koja se trenutno izdvajaju za zakup prostora za rad i smještaj institucija BiH.“

Povodom Zahtijeva Sindikata granične policije za hitno pokretanje procedure za izmjenu Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, usvojen je zaključak kojim Komisija za finansije i budžet traži da Ministarstvo finansija i trezora BiH u roku od 15 dana dostavi Mišljenje o ovom Zahtijevu.
K' znanju je primljen Dopis USAID-a od 16. 3. 2012. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću